Cirkel van invloed

Cirkel van invloed Ontstaan door de joodse psycholoog Viktor Frankl. Het verhaal gaat terug naar de tweede wereldoorlog waar Frankl naakt opgesloten zat in een concentratiekamp, zijn vrouw en kinderen ontnomen door de Duitsers. Alles was hem ontnomen. Alles, op één ding na. Het enige wat Frankl nog had was de keuze waar hij op kon focussen.
"Alles heeft te maken met psychologie. Psychologie helpt ons om processen te verklaren hoe wij denken en waarom wij dit denken. Hierdoor vormen wij overtuigingen"
Invloed factoren Alles wat in de cirkel van invloed valt zijn aspecten waar jij invloed op kan uitoefenen. Zo kan jij kan je kleden op het weer, jij kan jezelf ontplooien in sales en jij bepaalt wat jij wil denken en zeggen. Alles waar jij dus invloed op kan uitoefenen valt in de cirkel van invloed. Cirkel van betrokkenheid In stappen van een onderneming opzetten of een verkoopgesprek voeren zijn er altijd aspecten die jij niet kan veranderen, maar wel betrokken bij bent. Zo kan je geen invloed uitoefenen op de keus van een persoon, echter kan jij wel focussen op jouw eigen handelen. Dit valt allemaal in de cirkel van betrokkenheid. Aspecten die in de cirkel van betrokkenheid horen noemen we externe factoren. Dit houdt in dat jij betrokken bent bij de situatie, maar jij de situatie niet kan veranderen. We kennen allemaal wel iemand die de schuld legt buiten zichzelf, altijd klaagt over wat er moet veranderen. Dit zijn de mensen die altijd wel een reden hebben waarom iets niet lukt. Altijd een excuus waar ze geen invloed op uit kunnen oefenen wordt als hoofdreden gegeven. Redenen zoals:
  • Het weer
  • De stand van de economie
  • Concurrent heeft een betere deal
“Laat je niet uit het veld slaan door deze externe factoren, je kan er namelijk niets aan veranderen. Ga focussen op de factoren waar jij wel invloed op kan uitoefenen, om jouw cirkel van invloed te vergroten en cirkel van betrokkenheid te verkleinen” Jouw invloed vergroten doe je vaak door je goed voor te bereiden en om niet in problemen maar in oplossingen te denken! Stel jezelf hiervoor de volgende vraag ''Wat kan ik eraan doen om dit probleem op te lossen?’’    
Reactie plaatsen