Theorie van het speechen - aandacht vasthouden

Hoe behoud je de aandacht? Een dijk van een opening, de toon is gezet en de oren staan open. Alleen hoe houd je die aandacht vast? Hoe zorg je er precies voor dat iemand naar jou wilt blijven luisteren? Als je kijkt naar grote sprekers zijn er een aantal overeenkomsten die zij allemaal gemeen hebben. Dit is onderverdeeld naar 5 specifieke punten.
  1. Maak het probleem mysterieus en maak het persoonlijk
Het hebben van een probleem is niet genoeg. Er moet meer diepgang in een probleem zitten, zodat meer mensen zich kunnen identificeren in het probleem. Hoe meer mensen worstelen met hetzelfde probleem, des te groter de nieuwsgierigheid wordt naar de oplossing en de uitdaging groter wordt.
  1. Geef geen antwoorden, stel vragen
Motiveer mensen om het probleem op te lossen. Dit doe je door de vraag naar de oplossing groter te maken. Geef dus geen antwoorden, stel vragen over het probleem. Deze vragen moeten ervoor zorgen ervoor dat het probleem als een groter probleem wordt gezien, dan op voorhand werd gedacht. De wil van het vinden van een oplossing wordt hierdoor groter, en wordt een oplossing sneller geaccepteerd.
  1. Schakel de verbeelding in
Gebruik de verbeelding van de mens. Schets scenario’s zodat er gevoel bij komt kijken. ‘Wat zou er gebeuren als…?’ ‘Hoe zou jouw situatie eruit zien als…?’ Het illustreren van mogelijkheden die bijdragen aan de oplossingen helpen voor de verbeelding, voornamelijk als je aangeeft dat dit slechts ideeën zijn.
  1. Zorg voor schaarste
Geef niet alles prijs. Als je niet iedereen bereikt met je mysterie, vragen en verbeelding is dit niet erg. Als je iedereen bereikt is je boodschap niet persoonlijk. Schaarste prikkelt mensen, het motiveert mensen meer om het te willen hebben.
  1. Ben echt
Maak geen spel van de mensen. Stel alleen maar vragen als je het antwoord oprecht nog niet weet, schets scenario’s die je helpen het probleem ook beeldend voor jezelf te maken. Hierdoor kan je jezelf beter inleven en kan je betere vragen stellen om meer informatie te achterhalen. Oefenen Oefenen is de enige manier hoe je deze eigenschap onder de knie krijgt. Schrijf verhalen en bereidt jezelf voor om inspirerend en overtuigend over te komen. Wie gaat dit model eens uitproberen bij zijn presentatie?    
Reactie plaatsen